Leven na de burn-outIn een burn-outsituatie is het funest om lang passief te blijven. De stressoren moeten zo snel mogelijk geëlimineerd worden, of in ieder geval tot een minimum teruggebracht worden. De praktijk wijst uit dat je dan na zo'n drie maanden weer op je oude prestatieniveau teruggekeerd bent.


De fysieke problemen doen er langer over om te genezen. Geef ze de tijd om ook goed te herstellen.


Extra aandacht


In de herstelperiode van de burn-out is het belangrijk om aan de volgende punten extra aandacht te besteden.


Zo bouw je aan een hecht fundament en een degelijke afweer. Een herhaling van een burn-out is op die manier te voorkomen.


Bewust leven


Ieder mens zou bewust moeten leven. Je zou je dan realiseren dat je werk een langdurige bezigheid in je leven is. Een reden om te zorgen dat je plezier in je werk hebt en je het werk als een zinvolle bezigheid beschouwt.


Door bewust te leven ontwikkel je tot een persoon, waar je trots op bent. Je kent je waarden en normen en je bewaakt deze.

Je bent tevreden met de manier waarop je in het leven staat, en straalt dat uit. Je hebt duidelijkheid en je geeft anderen duidelijkheid.


Zelfvertrouwen


Doordat je veranderingen in je werkpatroon en leefstijl gaat aanbrengen, kan het vertrouwen in jezelf afnemen. Je moet dealen met de nieuwe situatie en dat is wennen.


Samen met bijvoorbeeld een coach kun je je nieuwe zelfbeeld vormgeven en hechten. Je krijgt weer vertrouwen in jezelf en je kunt een bepaalde belasting aan.


De grens


Er is een lange periode geweest, waarin je zowel je fysieke als je mentale grenzen hebt overschreden. Door je succes waren die grenzen vervaagd en de burn-out was het gevolg.


Ga na waar bij jou de grenzen liggen, zowel op je werk als privé. En houd die grenzen aan. Laat ook anderen weten wat je grenzen zijn en spreek ze daarop aan.


Voorkom terugval


Wanneer je een burn-out achter de rug hebt, weet je één ding zeker: dit nooit meer! Dan neem je voorzorgsmaatregelen.

De volgende zaken zijn handvatten om je daarbij te helpen.


Belonen van jezelf

Door veranderingen aan te brengen in je werkpatroon en/of je leefstijl ben je er weer bovenop gekomen. Je 'nieuwe' werkpatroon en leefstijl geven je een goed gevoel.


Omdat er het gevaar bestaat dat je terugvalt en je 'oude' gewoontes weer gaat hanteren, is het raadzaam jezelf te belonen. Je geeft jezelf een beloning wanneer je er in slaagt om een nieuwe gewoonte vol te houden. Een voorbeeld hiervan kan een nieuwe hobby zijn en daar tijd voor te nemen.


Controle

De mensen in je omgeving hebben vaak aan je gedrag gezien, dat er een burn-out op komst was. Jij zag, of wilde het niet zien. Zelfs in je burn-outperiode heb je meestal een ander beeld van jezelf, dan je omgeving.


Daarom doe je er goed aan om bindende afspraken te maken met iemand die je vertrouwt. Deze vertrouwenspersoon zal je herinneren aan de gemaakte afspraken, en je zo beschermen voor een terugval. Je partner, vriend of een coach kunnen als je vertrouwensman functioneren.


Coach jezelf

Stel voor jezelf doelen vast, die je wilt bereiken. Ga in stapjes te werk bij het realiseren van die doelen. Zorg dat je je doel duidelijk omschrijft en welke voordelen dat voor jou biedt.


Doe dat schriftelijk, zodat je tijdens het werken naar het doel kunt zien waarom je het allemaal doet. En of je de afspraken met jezelf wel nakomt.


Alert op signalen

Toen je op weg was naar een burn-out gaven je lichaam en geest alarmsignalen af. Zij lieten weten dat het niet de juiste manier van handelen voor jou is.


Maak een lijstje van die signalen en draag dat bij je. Controleer zo objectief mogelijk of je er weer mee te maken hebt gehad.

Zo ja, kom direct in actie. Corrigeer je gedrag. Wees streng voor jezelf.


Ontspanning

Gun jezelf de tijd om te ontspannen. Tijdens je herstelperiode van de burn-out heb je ervaren welke zaken je echte rust geven. Doe dagelijks ontspanningsoefeningen en zorg ervoor dat de social media een tijdje niet aanwezig is. Die tijd neem je voor jezelf.


Wat betekent dit voor mij?


Voorkomen is beter dan genezen. Je weet hoeveel impact een burn-out op je leven heeft. Dat wil je nooit meer meemaken.


In de herstelperiode van de burn-out heb je geleerd hoe belangrijk het is om bewust te leven. Je vaak af te vragen waarom je zo handelt.


En je weet nu wat het betekent om naar je lichaam en geest te luisteren. Alarmsignalen op te vangen en daarop actie te ondernemen.


Wees alert op jezelf!


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: