Stress onder controleVeel mensen met burn-out hebben in de loop van de tijd hun gewoontes veranderd. Sommigen hadden, voordat ze burn-out raakten, het gevoel van alles na hun werk te moeten inhalen en gingen daardoor later naar bed.

Er waren er ook die meer gingen roken en/of meer koffie gingen drinken.


De volgende tips houden de burn-out buiten jouw deur. Hou ze bij de hand als je stress in je leven ervaart. Ze kunnen je leven veraangenamen en de stress controleerbaar maken. Vergeet daarbij niet om regelmatig ontspanningoefeningen te doen.


Tips tegen stress


  • Zorg voor een goede nachtrust. Ga een vaste tijd naar bed. Doe daarvoor geen inspannende dingen. Relax.

    Houd je alcoholconsumptie in de hand.

  • Eet op vaste tijden en gezond.
  • Neem de tijd om te bewegen. Zo raak je je afvalstoffen kwijt. Wandelen, fietsen en zwemmen lenen zich daar uitstekend voor.
  • Ontspan geregeld per dag. Doe oefeningen. Lukt dat niet, dan schakel je deskundigen in om je te helpen. Een haptonoom is daar zeer geschikt voor.
  • Zorg dat je tijd vrijmaakt voor je hobby. Ook dat kan ontspannend werken.
  • Maak een lijstje met prioriteiten. Dat voorkomt piekeren.
  • Beslissingen over belangrijke zaken neem je alleen als je je goed voelt.
  • Zorg dat je over de dag heen rustpauzes aanbrengt.

Deze tips brengen een evenwichtige structuur aan in je dagritme. Regelmaat geeft je rust en zorgt dat je energiepeil gehandhaafd blijft.


Energie


Energie is belangrijk. Het is de brandstof van je leven. Het zorgt ervoor dat je kunt genieten van je leven. Je kunt daardoor prestaties leveren. En het zorgt bij ziekte voor herstel.


Je energiepeil is dus van vitaal belang voor lichaam en geest. Het is zaak om te weten waarvan je energie krijgt en welke zaken je energiepeil aantasten. Je voelt ze zelf.


Daarom is het handig een lijstje te maken van de energiegevers en de energievreters. Je ziet dan waar je op moet letten om een goed energieniveau te hebben.


Wat betekent dit voor mij?


Als je het lijstje met jouw punten hebt ingevuld. Kun je kijken welke punten je zou veranderen om de stress te doen dalen en je energieniveau zo min mogelijk te laten aantasten.


Door je energievreters en -gevers overzichtelijk te noteren wordt je je bewust van je manier van handelen. Je ervaart waarom je op bepaalde dagen zo'n druk ervaart. Waarom je soms zo geïrriteerd bent. Je vindt een verklaring voor je lusteloosheid, die zo nu en dan de kop opsteekt.


Pak ze aan en zorg voor evenwicht. Doen, hè?


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: