Burn-out. No way!Als er aan je gevraagd wordt, hoe het gaat. Is je antwoord direct: "Goed". En zo voel je je ook meestal.

Je werk noem je uitdagend en thuis is het waanzinnig gezellig. Maar je kent de laatste tijd ook van die onrustgevoelens, die je slecht kunt plaatsen. Je negeert ze. En dat kun je beter niet doen. Het is goed om zo één keer per week je gedrag, je werk en je relatie onder de loep te nemen.


Zijn er pijnpunten, onderzoek die en doe er wat aan. Kom in actie, dat voorkomt veel problemen in de toekomst. En je kunt dan overtuigend antwoorden: "Met mij gaat het goed. Ik hoop met jou ook?"


Preventie


Voorkomen is beter dan herstellen. Dat weet je van je werk en dat weet je uit ervaring. Dus ben je alert op de signalen die je lichaam en geest je geven.


Je ontkent ze niet, maar erkent ze. Je analyseert ze en je onderneemt stappen om veranderingen aan te brengen in je werk of privé.


Je schroeft bijvoorbeeld je werktempo terug. Je last bewust rustperiodes in. Of je besteedt meer tijd aan je partner en gezin. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, en toch worstel je ermee.

De volgende punten helpen je de valkuilen te herkennen.


Preventie op het werk


Ontkennen.

Ga serieus met de alarmsignalen van je lichaam en geest om. Erken het bestaan en probeer ze door middel van veranderen te laten verdwijnen. Schuif de actie van aanpak niet voor je uit.


De oorzaak van die signalen ken je vaak al, maar de stap zetten om ze aan te pakken gaat je niet makkelijk af. Maak dan gebruik van een coach om op een goede en verantwoorde wijze de verandering toe te passen.


IJver en vlijt.

Je denkt door hogere prestaties en grote inzet op je werk waardering en respect te oogsten. Je werkt aan succes en daar moet veel voor wijken. Wordt wakker en kijk om je heen.


Als je tegenwoordig succes wilt hebben en behouden dan zijn andere zaken belangrijk voor je carrière. Je moet je kunnen profileren en je moet positief opvallen. Je moet prioriteiten stellen en je kostbare tijd zinvol besteden voor de IK-bv.

Een goed en betrouwbaar netwerk is een issue.


Tijdmanagement.

Je weet dat omgaan met tijd belangrijk voor je handelen is.

Ga je er efficiënt mee om, dan ben je effectief bezig en dat geeft je rust.


Communicatie.

Wat je moet kunnen is 'nee' zeggen. Dat blijkt in de praktijk heel moeilijk te zijn. Je wilt aardig gevonden worden. Je stelt je altijd dienstbaar op.


Maar wat levert zo'n houding je concreet op: STRESS.

Stoppen daarmee! Geef duidelijk je grenzen aan en blijf die consequent bewaken.


Archief.

Je leeft in een informatiemaatschappij. Een stroom van informatie wordt er iedere dag over je heen gestort.

Organiseer je computer als een archief, waarin jij makkelijk de weg kunt vinden. Deel zaken in naar belangrijkheid en urgentie en maak gebruik van de knop 'Delete'.


Preventie levensstijl


Slow start.

Neem je tijd bij het dagelijkse opstaan. Doe wat rek- en strekoefeningen, lees de krant of besteed 15 minuten aan meditatie.


Eet gezond.

Kies voor verantwoord eten en drinken. Besteed aandacht aan wat je eet en drinkt.


Beweging.

Dagelijks een uur actief bewegen is noodzakelijk om fit te blijven. Wandelen, fietsen en vooral zwemmen zijn voor de meeste mensen vlot te doen. Maak er geen wedstrijd van,

maar geniet van de activiteit en de ontspanning.


Rust.

Las over de gehele dag rustperiodes in. Zorg dat je je slaap pakt: ongeveer 8 uur per etmaal. Ban actie en inspanning uit je avonden, zodat je ontspannen met je slaap kunt starten.


Bereikbaarheid.

Je hoeft niet de hele dag bereikbaar te zijn. Zet je telefoon en laptop met een gerust geweten uit. Je merkt direct wat dat met je doet.


Creativiteit.

Creatief bezig zijn is een ideaal middel tegen een burn-out.

Kies een hobby. Doe dingen die in ieder geval niets met je werk van doen hebben.


Stress.

Wanneer privé stress komt kijken, kom dan direct in actie.

Doe er wat aan en zorg dat je privéleven niet hectisch wordt. Plan activiteiten en ontspanning, en vergeet vooral niet de tijd voor jezelf.


Wat betekent dit?


Bovenstaande punten zijn een opsomming van aandachtspunten. Zo kun je er eentje uitpikken om aan te gaan werken.

Want veranderen gaat alleen goed in stapjes.


Zo heb je de tijd om je de verandering ook echt eigen te maken. Hechten wordt dat genoemd.


Bij veranderen komt zelfdiscipline kijken en wordt je doorzettingsvermogen op de proef gesteld. Allemaal zaken waar je in de toekomst veel plezier aan kunt beleven. Succes.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: