Aanpak op je werk



De meest effectieve manier om burn-out op je werk aan te pakken is te stoppen met wat je aan het doen bent.

Dat kan betekenen dat je gaat stoppen met je huidige werk. Je kunt je carrièreopbouw een andere wending geven.


Maar misschien hoeft het allemaal niet zo rigoureus, en kun je door een andere werkhouding een positief effect op de burn-out uitoefenen. In ieder geval kom, ondanks je moeheid, in actie, dat werkt.


Een actieve aanpak


Je voelt je minder hulpeloos, als je voor jezelf opkomt en duidelijk aangeeft wat je zou willen.


Welke zaken jou ergeren en van welke zaken je energie krijgt. Energievreters en energiegevers.


Bekijk je functieomschrijving kritisch.


Neem je functieomschrijving door en verwijder die zaken waar jij geen verantwoordelijkheid voor wilt nemen. Dat kunnen zaken zijn die boven jouw niveau liggen of het zijn zaken die jou gigantisch veel energie kosten en voor je gevoel weinig rendement opleveren.



Vraag om uitdagingen


Als je je werk als een sleur ervaart en na een kritisch onderzoek blijk je wel heel vaak dezelfde dingen te moeten doen, dan kun je beter om andere 'opdrachten' vragen. Met uitdagingen houd je de spirit gaande.


Kappen


Slaat burn-out in alle heftigheid bij je toe, dan is er maar één oplossing: kappen met het werk. Neem vrijaf om te herstellen.


In die tijd kun je je batterijen weer opladen, maar ook eens van een afstandje naar je werkhouding kijken. Schakel anderen in om je bij te staan.


Efficiëntie


Er wordt altijd gedacht dat werkinzet en resultaat verband met elkaar houden. Als je een beter resultaat wilt hebben, moet je je werkinzet vergroten. In normale situaties is dat vaak zo, maar als er sprake is van stress gaat dit niet op.


Bij stress neemt bij verhoging van de werkinzet de efficiëntie af. Ben je een teamlid, dan heeft dit ook consequenties voor de anderen en nemen je problemen toe. En dat heeft weer een negatieve invloed op je zelfvertrouwen.


Communicatie


Stress heeft een vervelende invloed op onze communicatie.

Door de gevoeligheid in die situatie voor irritaties ontstaan er communicatieve problemen met de omgeving.


Naarmate je stress toeneemt, trek je je terug in een eigen wereldje. Door die afgeslotenheid stagneert de communicatie en neemt onbegrip en eenzaamheid toe.


Een coach kan in zo'n situatie een belangrijke rol spelen. Hij kan dit proces stoppen en de communicatie weer op gang brengen.


Collega's


Collega's zoek je niet uit. Die komen en die gaan, maar toch spelen zij een belangrijke rol in je werkleven. Samen met hen creëer jij de sfeer op je werk. Met hen werk je samen aan een opdracht.


Je begrijpt, hoe belangrijk het is dat je elkaar goed kent. Dat je op elkaar kunt rekenen. Transparantie en vertrouwen moeten de kernbegrippen zijn, anders is er structureel iets mis.


Werkplezier en prestaties hangen samen met de werksfeer en de collega's. Organisaties die sterk uitbreiden en inzetten op flexwerkers gaan een moeilijke tijd tegemoet. Daar gaat een kortetermijnvisie achter schuil en die zal garant staan voor structurele problemen. Aan jou de keuze.


Jouw werkplek


Het werk, dat je wilt gaan doen, moet aansluiten bij je normen en je waarden. Het moet je een goed gevoel bezorgen. Je moet er vierkant achter kunnen staan. Dan pas, weet je zeker dat je voorlopig gevrijwaard bent van chronische stress.


Ga je bij de keuze van werk wat nonchalanter en makkelijker om dan krijg je na verloop van tijd de rekening gepresenteerd. Dan kan een burn-out de beloning voor je makkelijk handelen zijn.


Zorg dat je bewust kiest voor een soort werk. Stel voor jezelf voorwaarden en hanteer grenzen. Misschien duurt het wat langer voordat je aan de bak komt, maar je hebt dan ook iets. Het werk levert je dan energie en tevredenheid op en daar kun je lang plezier van hebben.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: