Veranderen helpt!Bij 70 procent van de mensen die een burn-out krijgen,

is er sprake van een directe aanleiding. De top drie ziet er zowel voor mannen als vrouwen als volgt uit:


  1. De werkdruk.
  2. De gezondheid.
  3. De leiding.

Bij mannen staat op plaats vier een conflict op je werk, en op vijf het ontbreken van waardering.


Bij vrouwen volgen na de top drie familieproblemen: het overlijden van een dierbare, relatieproblemen en problemen met de kinderen.


Werk kan een bron van stress en vermoeidheid zijn.

Maar niet alleen werk kan verantwoordelijk gehouden worden voor een burn-out. Ook een te hoog levenstempo kan daar debet aan zijn.


Je werk - je identiteit?


Veel mensen denken tegenwoordig in termen als

'Ik ben wat ik doe'.


Het werk krijgt zo een te belangrijke rol in hun leven en zij geven andere mensen op hun werk teveel macht over hun gevoel van eigenwaarde.


Te vaak voelen zij zich gekwetst door wat op het werk gebeurd is. Zij trekken zich de zaken persoonlijk aan: "Ik ben wat anderen van mij vinden."


Ook kunnen mensen zich vreselijk ergeren aan wat zich op het werk afspeelt. Pure energieverspilling. Het is maar werk.


Omgaan met werk


Je kunt ook 'normaal' met je werk omgaan zonder dat het je werkspirit aantast. Op deze manier zul je meer plezier aan werk beleven en hou je energie in reserve.


Energie stop je in echte problemen en bij stress ontspan je


Stel jezelf altijd de vraag: "Hebben we het hier over een serieus probleem of een flutprobleem?" Wees zuinig met je energie.

Het is schaars.


Ga eerder naar huis en het schuldgevoel blijft op je werk


Veel mensen gaan te lang door en nemen dagelijks hun koffertje met werk of de laptop mee naar huis. Zo creëer je gezondheidsproblemen.


Werkdruk staat niet voor niets op plaats 1 voor aanleiding van een burn-out. Heb geen schuldgevoel als je eens een keer op tijd naar huis gaat. Het alternatief is: opbranden en een tijdlang thuiszitten.


Laat je niet overspannen maken


Je baas kan een factor zijn die geweldige stress bij je oproept. Maar jij bepaalt of je hem al je energie geeft. Je kunt je baas waarschijnlijk niet veranderen, maar je kunt wel anders met zijn gedrag omgaan.

Blijft je baas een echte energievreter: vertrek.


Gevoel geeft de verandering aan


Het kan zijn dat aan je werk zoveel nadelen kleven en dat je die ook niet kunt veranderen. In zo'n geval kun je beter naar een andere werklocatie omkijken. Gevoel en gezond verstand gaan wel erg vaak hand in hand.


Gevoelens kun je beter tonen


Altijd maar sterk zijn vreet energie. Vooral in onze snelle maatschappij is dat geen beste strategie. Emoties drijven onze besluiten en ons gedrag. Zij maken je tot wie je bent. Stress en chronische vermoeidheid brengen je gevoelens weer aan de oppervlakte.


Er is meer mogelijk dan je denkt


Probeer eens, al dan niet met hulp van anderen, een zaak van verschillende kanten te bekijken. Op die manier zul je ontdekken dat er meer oplossingen voor een probleem zijn. Neem daar alle tijd voor.


Ander werk is een mogelijkheid


Een op de tien mensen begint tegen beter weten in aan een functie. Een op de zestien mensen ontdekt al snel dat de functie hen niet past.


Wijsheid? Ga snel op zoek naar iets anders en wacht niet tot je lichaam er zich meegaat bemoeien. En je misschien gedwongen wordt om naar een ander baan om te zien.


Een uitspraak van Franciscus van Assisi (1182 - 1226), die aan betekenis niets verloren heeft en het overdenken zeker waard is:

"Geef mij de kracht te veranderen wat ik kan veranderen, geef mij de kalmte en rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen, en geef mij de wijsheid om het onderscheid te maken."


Is veranderen de oplossing?


Meestal wel. Een mens is een gewoontedier bij uitstek.

Ons handelen volstrekt zich via een vast patroon, dat door de jaren heen is gecreëerd. Vaak wordt daarbij vergeten dat je ook op andere manieren iets kunt doen of naar iets kan kijken.


Daarom werkt coachen bij veranderen zo verhelderend.

De coach opent je ogen voor de vele mogelijkheden buiten jouw vaste patroon. De oplossingen dienen zich nu aan en je kunt zelfs kiezen.


De coach haalt je uit de verkramping, die eigen is voor jouw patroon. Je gaat bewuster leven en dat is noodzakelijk om geen burn-out op te lopen.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: